Egyptische taal

Egyptische taal

egyptische taal O fficiële taal in Egypte is op dit moment Arabisch maar dan met een twist wat we Egyptisch-Arabisch noemen, wat door 98% van de bevolking wordt gesproken. Zoals ik al zei het is gewoon Arabisch maar het is met een dialect wat Egyptisch-Arabisch wordt genoemd. Egyptisch-Arabisch is een van de belangrijkste dialecten. Niet alleen omdat de Egyptische bevolking een grote aantal heeft, maar ook omdat bijna alle films en tv shows in het Egyptisch-Arabisch is ze hebben een van de grootste film producenten

Schrift

Arabische schift wordt van rechts naar links geschreven in plaats van links naar rechts en het bestaat uit 28 letters. Maar Arabische cijfers worden weer van links naar rechts geschreven. Naast het Arabische taal komt het Koptisch, het Nubisch en het Berbers nog wel af en toe voor.

Koptisch

Koptische taal wordt wel gebruikt wat oud is, maar het wordt het meest bij religieuze ceremoniën. Koptische heeft zijn oorsprong in het Egyptische hiërogliefen en in het Grieks. Koptisch is pas ontstaan toen de Arabieren het gingen veroveren. Grieken noemden de bewoners Aigupti en het land Aiguptos, toen de arabieren in het land kwamen noemden ze het Gupti, waarvan kopten is gekomen. Koptisch betekent eigenlijk gewoon een autochtoon Egyptisch.

Nubisch

Nubisch heeft eigenlijk niets met Arabisch te maken. Het gesproken Nubisch door de Nubiërs is te verdelen in het Kenuzi-Dongola en in het Fiadidja-Mahas. Fiadidje-Mahas wordt eigenlijk gesproken in Soedan. Want meer dan 50 procent van Nubiërs in Egypte behoorden tot het Fiadidja. In Egypte werd nubisch gesproken in het zuiden van Kunuz. Mahas en Fadidja zijn eigenlijk 2 varianten die je niet van elkaar kan scheiden. Kenuzi-Dongola wordt gesproken in Dongola door de nubiërs, in Kunuz Egypte en in Soedan. Meeste mensen verstaan elkaar gewoon want alleen het dialect is anders. Er wordt ook Frans en Engels gesproken door sommige Egyptenaren.

Arabische in het fonetische

Hieronder zijn een paar Arabische woorden.
- Nee is Laa
- Ja is naAm
- Dank u is sjokran
- Links is jasaar
- Rechts is jamien
- Ik begrijp je niet is mah afham
- 1 is waaHed
- 2 is ethneen
- 3 is thalaathah
- 100 is me’ah
- 1000 is alf
- Woensdag is jom al-arbeAa
- Zondag is jom al-aHad
- Winter is asj-sjeta
- Zomer is aS-Seef
- Ik weet niet is ma aAref
- Het spijt me is aasef jeddan
- Waar kan ik het toilet vinden is wien al-towaaliet

Hiërogliefen

Oud egyptisch bestaat uit 3 soorten schriften. Dat was een heel lang tijd geleden ongeveer ca. 3200 voor christus. De Egyptenaren gebruikten als schrijfmateriaal ‘papyrus’, het werd gemaakt van papyrusplant. Het kwam van de stengel van de papyrusplant wat Cyperus papyrus wordt genoemd daarvan de woord papier, paper door papyrus. De plant werd in 2 gedeeld en daarna werden de rollen samengevoegd zowel de vellen en de plant. Papyrus werd tot in de 10e eeuw gebruikt als schrijfmateriaal. De tekst kon worden aangebracht door een schrijfriet die in inkt werdt gedoopt.

Terug naar boven