Klimaat Egypte

In Egypte heerst een woestijnklimaat, dit houd in dat er heel weinig neerslag is met hete zomers en milde winters. Het temperatuurverschil in Egypte kan heel hoog zijn en vooral in de woestijn. Het verschil in graden in de hoofdstad Caïro en de badplaatsen die aan de rode zee liggen zijn een stuk kleiner. Gemiddeld is het temperatuurverschil in de hoofdstad en de bijgelegen badplaatsen maar 10 tot 15 graden in hetzelfde etmaal. In de woestijn is het verschil een stuk groter hier is het verschil in hetzelfde etmaal 20 graden.

Neerslag

Als er neerslag valt in Egypte dan is dit alleen regen, er zijn geen andere vormen van neerslag in Egypte. Voor sneeuw en hagel is het in Egypte veel te warm. Over het hele land valt vrijwel tot geen regen. Soms kan er wat regen vallen in het noorden van het land dat grenst aan de middellandse zee, het water van die zee moet verdampen en dus valt er ook neerslag. In Alexandrië valt er gemiddeld rond de 200 millimeter per jaar. Hoe zuidelijker je gaat in het land hoe minder regen er valt.

Hitte

In April tot en met Oktober zijn de warmste maanden, als je niet van hitte houd kun je dan beter niet in Egypte wonen. De temperaturen zijn overdag rond de 30 graden en kunnen gemakkelijk veel hoger worden. Zelfs in de schaduw kan de warmte oplopen tot en met 40 graden. In het noorden is de temperatuur in de winter rond de 20 graden, ga je verder naar het zuiden dan wordt de temperatuur al gauw rond de 20 en 30 graden. In de woestijnen kan het in de nacht flink afkoelen en kun je beter iets warms meenemen anders ga je het erg koud krijgen.

klimaat egypte

Zeewater

De rode zee in Egypte is een bekende snorkel en duik plek voor toeristen, het is zelfs de bekendste plek ter wereld om te snorkelen en te duiken. Het zeewater is heel warm en helder en dus aantrekkelijk voor snorkelaars. De temperatuur van het water kan zelfs oplopen tot en met 29 graden, dit is heel aantrekkelijk voor mensen die een watersport beoefenen of voor mensen die ervan houden om in warm water te zwemmen.

Winterzon

De winters rond de rode zee zijn zeer warm er schijnt veel zon en veel mensen gaan in de winter op vakantie naar Egypte. Zelfs Egyptenaren zelf kiezen ervoor om in hun eigen land te blijven en naar de rode zee te trekken. Ook Egypte liefhebbers zelf kiezen er graag voor om in die periode op vakantie te gaan naar Egypte. Het water is dan nog steeds behoorlijk warm en de temperatuur is eer ook lekker.

Hete wind

Hete wind wordt ook wel sirocco genoemd, dit is een zeer warme wind die vanuit de woestijn komt gepaard met zand. Dit gebeurt jaarlijks en mensen kunnen er een hoop last van hebben. Het is ook nog is gevaarlijk, omdat de windsnelheden kunnen stijgen naar 140 kilometer per uur en er kan binnen een tijd van 2 uur de temperatuur met 20 graden stijgen.