Over Egypte

Over Egypte

egypte

Klimaat en omgeving
P lanten zijn die welke gebruikelijk zijn in droge subtropische en tropische landen, zoals papyrus. Egypte heeft geen bossen maar heeft dadelpalm en citrusboomgaarden; eucalyptus en cipres zijn geïntroduceerd. Schapen, geiten en ezels zijn te vinden in het hele land, en kamelen zijn te vinden in alle woestijnen. Egypte heeft zo'n 300 soorten vogels, waarvan ongeveer de helft broedvogels zijn in het land. Wilde dieren zijn er weinig, behalve de hyena, jakhals, lynx, mangoest en everzwijn, de laatstgenoemde die de Nijldelta bewoont. De steenbokken zijn te vinden in de Sinaï en gazelles in de woestijnen. De Nijl is voldoende gevuld met vis, maar krokodillen zijn teruggebracht tot een paar langs de oevers van het meer van Nasser. Reptielen omvatten de gehoornde adder en de slang met een kap. In 2002 waren er ongeveer 98 soorten zoogdieren, 123 soorten vogels en meer dan 2.000 soorten hogere planten.

Toerisme, reis en recreatie

Paspoorten en visa zijn van toeristen vereist. Bezoekers die vanuit de meeste Afrikaanse, Amerikaanse en Caribische landen aankomen, hebben een certificaat van vaccinaties tegen gele koorts of een locatiecertificaat van de Soedanese regering nodig, waarin staat dat ze de afgelopen zes dagen niet in Zuid-Soedan zijn geweest. Toerisme is een belangrijke verdiener van buitenlandse valuta geweest. Het groeide gestaag na het einde van de oorlog tussen Iran en Irak. Er waren 6.044.160 buitenlandse bezoekers in 2003, waarvan bijna 69% uit Europa kwam. De 136.510 hotelkamers met 273.020 bedden hadden een bezettingsgraad van 59%. De inkomsten uit het toerisme bedroegen $ 4,7 miljard. De gemiddelde verblijfsduur in dat jaar was acht nachten. Voornaamste toeristische attracties zijn de piramides en de Grote Sfinx in Gizeh, de tempels van Abu Simbel ten zuiden van Aswan, de Vallei der Koningen in Luxor en de Muhammad Ali-moskee in Caïro. Ritten zijn beschikbaar op fellucas, traditionele zeilboten van de Nijl. Populaire bezigheden onder de Egyptenaren zijn kaartspelen, film kijken en sporten zoals voetbal (voetbal), zwemmen, tennis en paardenraces.

Geschiedenis

Egypte heeft de oudste geregistreerde geschiedenis in de westerse beschaving, daterend uit 5.000 jaar. Vroeger zorgde de woestijn voor bescherming tegen plunderaars, terwijl de Nijl voor brood zorgde. Daarom was de civilisatie van Egypte in 3400 v. Chr goed ontwikkeld. Het land werd rond 3100 voor Christus verenigd door Menes (of Narmer), de koning van Opper-Egypte, die Neder-Egypte veroverde en de eerste van zo'n 30 dynastieën vestigde, geregeerd door een goddelijke koning, of farao. Meens creëerde een gecentraliseerde staat; onder zijn dynastieke opvolgers floreerde de handel en de hiëroglyfische vorm van schrijven werd vervolmaakt. Tijdens het zogenaamde Oude Koninkrijk begonnen de farao's van de vierde dynastie (c.2613-2494 v. Chr.), Waarvan Cheops (Khufu) de meest opmerkelijke was, de grote piramiden te bouwen als koninklijke tombes.

Talen

De taal van het grootste deel van de bevolking is Arabisch, een Semitische taal; de grondwet van 1971 verklaart dat het Arabisch de officiële taal van Egypte is. Dialecten variëren van regio tot regio en zelfs van stad tot stad. Engels en Frans worden gesproken door de meest ontwikkelde Egyptenaren en door winkeliers en anderen. De oude taal van het faraonische Egypte, een Hamitische taal, overleeft rudimentair in de liturgie van de Kopten, een aanzienlijke christelijke sekte die teruggaat tot de 5de eeuw na Christus. De Nubiërs van Opper-Egypte spreken minstens zeven dialecten van hun eigen ongeschreven taal. Er zijn een klein aantal Berber-sprekende dorpsbewoners in de westelijke oases.

Terug naar boven