Egyptische taal

Officiële taal in Egypte is op dit moment Arabisch maar dan met een twist wat we Egyptisch-Arabisch noemen, wat door 98% van de bevolking wordt gesproken. Zoals ik al zei het is gewoon Arabisch maar het is met een dialect wat Egyptisch-Arabisch wordt genoemd. Egyptisch-Arabisch is een van de belangrijkste dialecten. Niet alleen omdat de Egyptische bevolking een grote aantal heeft, maar ook omdat bijna alle films en tv shows in het Egyptisch-Arabisch is ze hebben een van de grootste film producenten.

Schrift

Arabische schift wordt van rechts naar links geschreven in plaats van links naar rechts en het bestaat uit 28 letters. Maar Arabische cijfers worden weer van links naar rechts geschreven. Naast het Arabische taal komt het Koptisch, het Nubisch en het Berbers nog wel af en toe voor.

Koptisch

Koptische taal wordt wel gebruikt wat oud is, maar het wordt het meest bij religieuze ceremoniën. Koptische heeft zijn oorsprong in het Egyptische hiërogliefen en in het Grieks. Koptisch is pas ontstaan toen de Arabieren het gingen veroveren. Grieken noemden de bewoners Aigupti en het land Aiguptos, toen de arabieren in het land kwamen noemden ze het Gupti, waarvan kopten is gekomen. Koptisch betekent eigenlijk gewoon een autochtoon Egyptisch.

taal egypte

Nubisch

Nubisch heeft eigenlijk niets met Arabisch te maken. Het gesproken Nubisch door de Nubiërs is te verdelen in het Kenuzi-Dongola en in het Fiadidja-Mahas. Fiadidje-Mahas wordt eigenlijk gesproken in Soedan. Want meer dan 50 procent van Nubiërs in Egypte behoorden tot het Fiadidja. In Egypte werd nubisch gesproken in het zuiden van Kunuz. Mahas en Fadidja zijn eigenlijk 2 varianten die je niet van elkaar kan scheiden. Kenuzi-Dongola wordt gesproken in Dongola door de nubiërs, in Kunuz Egypte en in Soedan. Meeste mensen verstaan elkaar gewoon want alleen het dialect is anders. Er wordt ook Frans en Engels gesproken door sommige Egyptenaren.

Hiërogliefen

Oud Egyptisch heeft 3 soorten geschrift. Rond 3200 voor Christus was dit al bepaald. Als schrijfmateriaal gebruikten de Egyptenaren ‘papyrus’ wat werd gemaakt van papyrusplant. Het materiaal hiervoor komt van de papyrusplant z’n stengel. Dit stuk heet Cyperus papyrus. Dit is ook waar het originele word van papier vandaan komt; papier door paper door papyrus.